Volmolen sluit samenwerkingscontract met stad en politie

0:00 / 0:00

donderdag 22/05/2014 - 18:10 |

Lier Danscafé De Volmolen in Lier wordt een Safe-Zone. Dat betekent dat relschoppers er niet meer inkomen. De politie, het stadsbestuur en De Volmolen slaan daarvoor de handen in elkaar. Eerder al tekende discotheek La Rocca het samenwerkingscontract. Het is de bedoeling om van heel Lier een Safe-Zone te maken.
Bron: RTV
http://www.rtv.be

La Rocca sluit samenwerkingscontract met stad en politie

0:00 / 0:00

zondag 23/02/2014 - 18:42 | Lier

Herrieschoppers komen voortaan niet meer binnen bij discotheek La Rocca. De Lierse discotheek gaat feestgangers screenen aan de ingang en wordt daardoor de eerste Safe Zone van Lier. La Rocca slaat hiervoor de handen in elkaar met het stadsbestuur en de lokale politie. Die hopen het project in de toekomst uit te breiden naar alle fuiven en cafés in en rond Lier.
Bron: RTV
http://www.rtv.be

LIER

NA LA ROCCA TWEEDE CLUB DIE START MET SYSTEEM VAN SAFE ZONE'S

Ook Volmolen weert relschoppers

(v.l.n.r.) Manager Joachim Bosmans en eigenaar Guy Dierckx tekenen de overeenkomst in bijzijn van burgemeester Frank Boogaerts en korpschef Werner Cazaerck. - Tim Van Der Zeypen
(v.l.n.r.) Manager Joachim Bosmans en eigenaar Guy Dierckx tekenen de overeenkomst in bijzijn van burgemeester Frank Boogaerts en korpschef Werner Cazaerck. - Tim Van Der Zeypen

Na La Rocca is club Volmolen de tweede Lierse discotheek die start met Safe Zone's, een systeem dat relschoppers identificeert. De nieuwe aanpak lijkt te werken. Op twee maanden tijd startte de politie van Lier al vier dossiers op na incidenten in La Rocca.

Het systeem wordt getest. - Tim Van Der Zeypen
Het systeem wordt getest. - Tim Van Der Zeypen

"Voor ons was het belangrijk om deel te nemen aan het project", zegt uitbater Guy Dierckx. "Op die manier kunnen we heethoofden, die het hier wat komen verzieken, in de toekomst de deur wijzen."

Het systeem is simpel. Mensen, die een stapje in de wereld zetten en besluiten om af te zakken naar Club Volmolen of La Rocca, zullen bij het aanmaken van een lidkaart hun identiteitskaart moeten tonen. Daarna zal die door een kaartlezer gehaald worden en wordt de identiteit van de bezoeker gecontroleerd aan de hand van een interne databank van de lokale politie. Als je niet gekend bent als amokmaker of relschopper zal je de club mogen betreden, zo niet wordt de politie erbij gehaald en wordt de relschopper de toegang geweigerd.

Netwerk uitbreiden

Ook burgemeester van Lier Frank Boogaerts (N-VA) is tevreden met de uitbreiding van het systeem naar Club Volmolen. "Bij het voorstellen van het systeem hadden we al gehoopt dat ook andere uitgaansplaatsen het zouden overnemen", klinkt het bij de burgervader. "Op die manier proberen we Lier om te vormen naar een stad waar men op voorhand weet dat er controle is." De stad hoopt het netwerk ook de komende maanden nog verder uit te breiden.

"Ik denk dan bijvoorbeeld aan andere zaken of grote evenementen waarbij men in het verleden ook al gekampt heeft met overlast", gaat Boogaerts verder. "Hoe meer mensen zich achter het systeem gaan scharen, hoe groter het positieve effect."

Vier dossiers

Sinds de start van het systeem in La Rocca midden februari heeft de politiezone al vier dossiers opgesteld. "Dat wil zeggen dat er zich sindsdien vier incidenten hebben voorgedaan in de dancing die wij nu verder onderzoeken", klinkt het bij commissaris Stijn Van der Bulck.

"De betrokken personen zullen binnenkort uitgenodigd worden om hun versie van de feiten te geven. Daarna pas valt de beslissing."

Club verlaten

Als de lokale politie van Lier samen met de stad beslist om een toegangsverbod uit te spreken, zal hun naam bijgehouden worden. Bij een volgend bezoek aan een dancing of evenement met een Safe Zone-systeem, zal hun naam in het rood verschijnen en moeten ze de club verlaten. Daarnaast riskeren ze ook nog een administratieve sanctie.

Door: Het laatste nieuws, TIM VAN DER ZEYPEN
Bron: http://www.hln.be

Ook De Volmolen is nu een safe zone

la rocca is omgevormd tot safe party zone

22/05 Lier (2500) Drie maanden na La Rocca is nu ook discotheek De Volmolen een safe partyzone. Bekende relschoppers zullen dus ook hier geweerd worden, zodat elke bezoeker een fijne en veilige nacht tegemoet kan gaan.

Wie De Volmolen wenst te bezoeken, zal de eerst zijn identiteitskaart moeten laten scannen. Sta je als relschopper geregistreerd, dan kom je er niet in. Dat toegangsverbod geldt zowel voor De Volmolen als voor La Rocca.

"We hopen dit systeem uitbreiden naar andere horecazaken én naar enkele grote evenementen. In La Rocca heeft deze manier van werken zijn vruchten al afgeworpen, want voor enkele mensen is de procedure voor een toegangsverbod opgestart", zei burgemeester Frank Boogaerts bij de ondertekening van de overeenkomst met zaakvoerder Guy Dierckx.

Chris VAN ROMPAEY

Gazet van antwerpen

La Rocca is omgevormd tot Safe Party Zone

15:38 Lier (2500) La Rocca in Lier is sinds zaterdag een Safe Party Zone. Dit betekent dat bekende relschoppers voortaan uit de discotheek geweerd worden. Dit is mogelijk dankzij een unieke samenwerking met de lokale politie.

"De eerstvolgende keer dat je naar La Rocca komt, steken we je identiteitskaart in een kaartlezer. Die is verbonden met een databank in het politiecentrum van de stad Lier. Sta je daarin niet als relschopper geregistreerd, dan gaat er op de kaartlezer een groen lampje branden en mag je La Rocca binnen. Vervolgens maken we een membercard voor je aan die je de volgende keren moet laten zien. Sta je bij de politie wel als relschopper bekend, dan kom je er niet in", zegt zaakvoerder Wim Van Ouytsel.

"Dit is een uniek project dat uitgaan in La Rocca nog aangenamer zal maken.
Wij willen immers dat La Rocca een veilige plaats is en blijft. Onze klanten willen geen gezever of miserie aan hun hun hoofd. Ik ook niet trouwens! Het registratiesysteem 'Safe zones' van het bedrijf Generate-id zal ons hierbij helpen", stelt Van Ouytsel.

Chris VAN ROMPAEY

Foto Joren De Weerdt

Gazet van antwerpen

Relschoppers komen La Rocca niet meer in

Dancing La Rocca in Lier draagt voortaan het 'Safe-zones'-label. Dat betekent dat de identiteit van elke bezoekers aan de ingang gecontroleerd wordt. Gekende relschoppers komen er niet in, zodat je er van een veilig avondje uit kunt genieten. De discotheek, de stad Lier en de lokale politie sloten daarover gisteren een samenwerkingsovereenkomst.

La Rocca was vragende partij om het systeem van de Safe zones toe te passen. De dancing en ook de politie merkten immers dat het vaak dezelfde personen waren die het te bont maakten. Zij krijgen daar de kans niet meer toe, want alle bezoekers moeten vanaf nu hun identiteitskaart in een elektronische lezer aan de ingang plaatsen. Wie geregistreerd staat als amokmaker wordt geweerd. Wie de controle weigert, komt er evenmin in.

Toegangsverbod
De identiteitsgegevens van de bezoekers worden niet opgeslagen of verwerkt, tenzij je het huishoudelijke reglement van de locatie niet naleeft. Dan kan de burgemeester - na het volgen van de geijkte procedure - een toegangsverbod tot maximum één jaar opleggen voor alle locaties die met een Safe-zones-label werken. Wie doelbewust het toegangsverbod negeert, kan bovendien een administratieve sanctie krijgen.

La Rocca is de eerste dancing in de provincie Antwerpen die het systeem toepast. De politie en de stad Lier hopen dat nog andere discotheken en fuiven haar voorbeeld zullen volgen. In de stad Kortrijk wordt het systeem al vier jaar met succes gehanteerd.Door: Het laatste nieuws, de redactie
Bron: http://www.hln.be